Liza tog snabbt steget från trainee till produktionsledare

Liza Mårtensson slutförde sin traineeperiod i förtid och är idag produktionsledare på Erlandsson Bygg i Syd.

– Det är vissa moment man ska klara av under sin traineeperiod och jag hade gjort det innan perioden på 2,5 år var över och nästa process tog vid där jag blev erbjuden jobb som produktionsledare, berättar hon.

En av Lizas drivkrafter är att få vara med och skapa något som finns kvar, något som går faktiskt går att se och ta på.

– Jag har lyckats hitta den där gyllene medelvägen mellan teori och praktik. Det är inte jag som håller i verktygen men jag är ändå mitt uppe i produktionen och ska underlätta för kollegerna genom ritningsläsning, beställa rätt material och se till att ekonomin i projektet håller hela vägen, säger Liza.

Hon kommer från Sölvesborg där hon pluggade natur på gymnasiet och flyttade efter studenten till Malmö för att plugga byggteknik.

– Det var en bra utbildning, men eftersom vi inte hade någon praktik så var jag osäker på var i byggprocessen jag ville vara. Man har så många möjligheter: produktion, kalkyl, inköp, projektering. När jag läste om Erlandssons traineeprogram så kändes det klockrent att få prova på och omsätta mina teoretiska kunskaper i verkligheten innan jag behövde bestämma mig för någon särskild riktning. Oavsett om man skulle vilja gå vidare till någon annan del inom byggprocessen är det riktigt bra att faktiskt ha sett hur det ser ut på byggplatserna först, säger Liza.

Just nu arbetar hon med ett större projekt där de gör en om- och tillbyggnad på en en förskola i Trelleborg.

– Eftersom vi jobbar i en miljö med pågående verksamhet har vi mycket kontakt med personalen på förskolan, där vi kontinuerligt informerar om de olika momenten. Vi måste visa hänsyn till den pågående verksamheten, till exempel att barnens sovtider måste respekteras. Genom veckovisa dialoger så ser vi till att arbetet fortskrider så smidigt som möjligt för alla. Vi hade också ett litet event tillsammans med barnen när vi skulle gjuta bottenplattan, berättar Liza och fortsätter:

– Förskolebarnen fick en kapsel, ett litet plaströr, i vilket de fick stoppa i prylar så som nappar och gosedjur. När vi sen skulle gjuta så kom barnen och pedagogerna och vi stoppade ner plaströret i isoleringen under plattan som skulle gjutas. När det sedan var gjort så firade vi med glass. Jag tror att barnen tyckte att det var jättespännande. Under byggperioden ser vi hur dom sitter i fönsterna och tittar på alla grävmaskiner, och vem vet det kanske sitter en framtida byggare där.

Om du skulle blicka framåt i tiden, var är du då om fem år?

– Jag är helt övertygad om att jag är kvar i byggbranschen, jag trivs så otroligt bra här. Får jag drömma lite så kanske jag hoppas att jag har min egen grupp.

Vad ska man tänka på om man vill söka en trainee- eller praktikplats?

– Innan du bestämmer dig för en särskild inriktning passa på att ta chansen att få en uppfattning om de olika rollerna. Det kanske är först när du är ute och får prova på som du känner vad som passar just dig.

Hur ser arbetsdagarna ut?

– Jag tror att oavsett var du hamnar så erbjuder byggbranschen ett jobb där ingen dag är den andra lik, det händer alltid något. Du kan sitta inne på kontoret en hel dag med ekonomi, nästa dag är du ute och märker upp väggar, fönster och dörrar inför en gjutning. Om det är något som inte stämmer så löser vi det enklast och snabbast tillsammans. Genom att involvera alla i planeringen så får jag deras input och erfarenhet, som jag kanske saknar. Det finns en hjälpsamhet och öppenhet i vår grupp som gör att vi tillsammans hittar bra lösningar.

 

Vill du bli vår nya Trainee?

Med Erlandsson Syds traineeprogram kommer du som är nyutexaminerad byggingenjör från universitetet eller högskolan att få lära dig om hela byggprocessen från början till slut genom att olika handledare tar dig igenom tre block Kalkyl och Anbud, Planering och Projektering samt Produktion. Du kommer att följas av olika utbildade handledare som kommer ta dig igenom de olika blocken. Samtidigt kommer du att under hela perioden ha en och samma mentor som har massvis med erfarenhet och som du kan rådfråga om vad som helst.

Vi ser fram emot din ansökan – som du kan göra här:

http://erlandsson.careerhub.se/?_p=job&_pid=304151749662246&_id=102847

 

… eller vill du söka LIA hos oss?

Vi på Erlandsson Bygg i Syd tar emot två till fyra LIA-praktikanter per år och termin och de flesta som gjort sin LIA hos har sedan också fått anställning när de avslutat sin utbildning. Du får givetvis tillgång till en handledare som gör löpande avstämningar och ger dig feedback i syfte att följa utbildningsplanen men även med syfte att ta hänsyn till dina individuella önskemål och företagets behov. Vi söker dig som vill göra din LIA-praktik hos oss under våren 2019.

Vi ser fram emot din ansökan – som du kan göra här:

http://erlandsson.careerhub.se/?_p=job&_pid=304151749662246&_id=102849